Uczelnia

Budynek E

Budynek E zrealizowany w ramach projektu „Rozbudowa Akademii Muzycznej  we Wrocławiu – Budowa sali muzyczno–dydaktycznej wraz z infrastrukturą. POIS.11.03.00-00-028/09 w ramach działania 11.3 Infrastruktura Szkolnictwa Artystycznego Priorytetu XI Kultura i Dziedzictwo Kulturowe Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowiska 2007-2013

Realizacja inwestycji współfinansowana przez Unię Europejską
ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Programu Infrastruktura i Środowisko

 

Budynek E usytuowany jest przy ul. A. Zelwerowicza 7–11 w nowej części Kampusu Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu. Jest realizacją koncepcji rozbudowy Kampusu Akademii Muzycznej od strony ul. A. Zelwerowicza i połączenia tej części Kampusu, z częścią historyczną, umieszczoną od strony placu Jana Pawła II.

budynku E, który został oddany do użytkowania 26 października 2014 roku, odbywa się działalność dydaktyczna Akademii Muzycznej uzupełniana przez możliwość organizowania publicznych koncertów symfonicznych, kameralnych i występów solistów w sali koncertowej o 300 miejscach, dużej sali prób oraz sali audytoryjnej o 90 miejscach. Najwyższą kondygnację przeznaczono na kompleks sal ćwiczeń dla studentów. Na II piętrze znajdują się między innymi sala baletowa i sala organowa, która może pełnić również funkcje małej sali koncertowej dla muzyki kameralnej. Na tej kondygnacji zlokalizowano również trzy pokoje solistów, które zostały tak zaprojektowane aby mogły, w razie konieczności, pełnić funkcje przestronnych garderób indywidualnych dla występujących w sali koncertowej artystów. Wszystkie występy i imprezy artystyczne mogą być rejestrowane przez studio nagrań mające połączenie z salą koncertową. W budynku E znajduje również swoją nową siedzibę Studio Kompozycji Komputerowej.

Parter budynku zajmuje sala audytoryjna, z możliwością wykorzystania jej jako sali wykładowej lub konferencyjnej oraz sześć dużych, klimatyzowanych sal dydaktycznych o podwyższonych parametrach akustycznych. Na parterze zlokalizowano również szatnię dla gości i przestronne powierzchnie wystawiennicze. Z tego poziomu prowadzi, korytarzem, przejście do budynku D, który – zgodnie z koncepcją rozbudowy – stanowi wraz z budynkiem E jedną funkcjonalną całość.

Najniższą kondygnację budynku E, oznaczoną „-1” zajmuje podziemny parking, do którego prowadzi zjazd od ulicy A. Zelwerowicza. Z poziomu parkingu można w bardzo wygodny sposób, przy pomocy windy, dostać się na każdą kondygnację budynku.

Ponieważ działalność prowadzona przez Akademię Muzyczną wymaga pomieszczeń o szczególnych warunkach akustycznych, ze względu na funkcję akustyczną poszczególne typy pomieszczeń zostały zaprojektowane z uwzględnieniem ich specyfiki. Ich parametry akustyczne dobrano w taki sposób, by zapewniały wierny przekaz dźwięku lub słowa w projektowanych pomieszczeniach. Oto szczegółowe informacje o budynku E:

- sala koncertowa (muzyczno-dydaktyczna) przeznaczona jest do przeprowadzenia koncertów muzyki klasycznej, w tym wielkich formacji instrumentalnych, wokalnych i wokalno-instrumentalnych oraz pokazów scenicznych. Jest to wnętrze z widownią na 300 osób oraz estradą mieszczącą orkiestrę o składzie do 100 osób;

- sala audytoryjna jest salą wykładową z możliwością wykorzystywania jej jako małej sali koncertowej dla muzyki kameralnej oraz występów chóralnychz widownią na około 90 osób;

- sale dydaktyczne o powiększonej powierzchni, umożliwiające przeprowadzanie zajęć dydaktycznych także dla małych grup słuchaczy, np. zespołów kameralnych;

sala prób orkiestry o wielkości estrady sali koncertowej, jest wykorzystywana do przeprowadzenia prób orkiestry w pełnym lub ograniczonym składzie oraz przeprowadzania prób aktorskich spektakli scenicznych,

- kompleks sal ćwiczeń znajdujący się na drugim piętrze; sale te przeznaczone są do ćwiczeń indywidualnych studentów;

- nowa siedziba Studia Kompozycji Komputerowej – tworzą ją cztery pomieszczenia zaprojektowane z myślą o odsłuchu dźwięku w systemie dwu- oraz wielokanałowym;

- kompleks pomieszczeń nowej siedziby Studia Nagrań – przeznaczony jest do nagrywania małych i średnich formacji instrumentalnych, wokalnych i wokalno-instrumentalnych w warunkach studyjnych. Akustyka reżyserek dźwiękowych umożliwia odsłuch i obróbkę dźwięku w systemie dwu- oraz wielokanałowym.

Każde z wyżej wymienionych pomieszczeń, z wnętrzem o kwalifikowanej akustyce, jest chronione przeciwdźwiękowo przed hałasem pochodzącym z zewnątrz budynku, wewnętrznym hałasem powstającym w wyniku użytkowania pomieszczeń budynku zgodnie z ich przeznaczeniem i hałasem pochodzącym od instalacji wewnętrznych budynku. Stopień ochrony uzależniono od funkcji akustycznej pomieszczenia. Najwyższy stopień ochrony przeciwhałasowej zastosowano w sali koncertowej (muzyczno-dydaktycznej) oraz w pomieszczeniach Studia Nagrań i Studia Kompozycji Komputerowej. Ściany sali koncertowej wykonane są jako podwójna konstrukcja, której część wewnętrzna jest oddzielona od pozostałej konstrukcji budynku. Pomieszczenia Studia Nagrań i Studia Kompozycji Komputerowej są wykonane w technologii tzw. „pudełka w pudełku”. 

W całym budynku przy wszystkich pomieszczeniach o akustyce kwalifikowanej zastosowano przedsionki lub korytarze ciszy zwiększające ochronę przeciwdźwiękową projektowanych pomieszczeń.

Budynek wyposażony jest w nowoczesny system elektroakustyczny (w zakresie kompleksu nagraniowego, sali koncertowej i sali audytoryjnej), mający na celu rejestrację wielośladową (akusmatyczną) sygnałów fonicznych, możliwość odsłuchu i miksowania sygnałów fonicznych z rejestratora wielośladowego w formacie stereofonicznym, dwu- oraz wielokanałowym (akusmatycznym). Przewidziano również system audiowizualny dla sali audytoryjnej oraz system prezentacji obrazu w sali koncertowej (muzyczno-dydaktycznej).  

Zaprojektowany budynek spełnia najwyższe standardy nie tylko w zakresie rozwiązań akustycznych, ale także i w zakresie rozwiązań zastosowanych w sferze instalacji elektrycznych, oraz wykrywania i sygnalizacji pożaru, instalacji sanitarnych, obejmujących również wentylację mechaniczną i klimatyzację w zakresie pomieszczeń sali koncertowej, magazynu instrumentów, Studia Nagrań oraz Studia Kompozycji Komputerowej.

budynku E są dwa równorzędne wejścia zlokalizowane w południowej i północnej elewacji budynku oraz dwa wejścia w elewacji zachodniej i jedno w elewacji wschodniej, pełniące funkcje ewakuacyjne oraz funkcję dostaw i transportu instrumentów. Wejście dla publiczności do holu głównego zlokalizowano od strony ul. A. Zelwerowicza, natomiast od strony pl. Jana Pawła II, zaprojektowano wejście dla pracowników dydaktycznych i studentów prowadzące poprzez dziedziniec istniejącego gmachu. Wszystkie wejścia do budynku i drogi komunikacyjne przystosowane są do ruchu osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach, w projekcie zapewniono też dostęp do wszystkich kondygnacji budynku za pomocą windy. Na każdej kondygnacji budynku są wydzielone sanitariaty przeznaczone dla osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach.

 

Galeria zdjęć - Budynek E

 

Niektóre ważne dane techniczne budynku E:

Powierzchnia netto     5.136,32 m2 
Powierzchnia zabudowy   1.572,61 m2
Kubatura brutto   27.360,00m3
Liczba miejsc parkingowych 69















copyrights by Akademia Muzyczna site by LINET
zamknij
Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu, na tej stronie internetowej stosuje pliki cookies w celu realizacji usług. W tym miejscu znajduje się szczegółowa informacja dotycząca polityki plików cookies. Informujemy, że mogą Państwo zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki i ww. polityką.